De benaming “bacteriod” duikt steeds vaker op. Her en der verschijnen publicaties over deze vorm van micro-organismen. Sinds Cohn en Pasteur dacht dat iedereen dat bacteriën “monomorph”waren, met andere woorden dat ze maar één vorm, één structuur kenden. Het is de Duitse arts en microbioloog Enderlein die een aantal jaren geleden aantoonde dat bacteriën in werkelijkheid “pleomurph” zijn, dus meerdere structuurvormen kennen.
In miljoenen jaren zijn de bacteriën stap voor stap ontstaan in de evolutie. Evolutie is het aanpassen aan veranderingen in omstandigheden en omgeving; het aanpassen van het genenpatroon waardoor mutaties ontstaan. Door deze mutaties kan een nieuw micro-organisme ontstaan dat bestand is tegen de omgeving en zich kan handhaven. De meeste mutaties echter sterven een vroege dood, zij zijn niet sterk genoeg om te overleven.
Er zijn in de natuur met betrekking tot micro-organismen drie mogelijkheden:
1. de nieuw variant is in evenwicht met zijn omgeving (symbiose)
2. de nieuwe variant kan niet overleven
3. de nieuwe variant ontpopt zich als een overheersend micro-organisme (dysbiose)
Door allerlei veranderingen in ons milieu en onze leefomstandigheden zijn er de afgelopen decennia talloze mutaties ontstaan. Mutaties die het bestaande evenwicht verstoren; ons immuunsysteem heeft hier nog geen of nog onvoldoende verweer tegen. Op een aantal van deze mutaties weet de reguliere geneeskunde geen antwoord. De antibiotica heeft in deze gevallen geen effect. Ook uit de hoek van de nieuwgevormde viroïden (mutatie van virussen) en fugoïden (mutaties van schimmels) kan gevaar dreigen.
Gebleken is dat een combinatie van fytotherapie en de behandeling met ultramoleculaire frequentie deze bacterioid kan uitschakelen waardoor het immuunsysteem weer in staat is de rest van de infectie op te ruimen.
In mijn praktijk maak ik gebruik van deze kennis.
Bron: Drs. C.J.M. Broekhuyse, arts de Meern