Vaccinatie tegen meningokokken; zin en onzin

Bron: Rijksoverheid : Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen de zeer ernstige infectieziekte meningokokken. Het gaat om kinderen die zijn geboren na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Dat laat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Reden voor deze maatregel is dat in de afgelopen jaren een stijging te zien is van het aantal mensen dat de infectie meningokokken type W oploopt. Met deze extra vaccinatieronde moet die groei worden ingedamd.

Vraag: Hoeveel mensen lopen nu eigenlijk een infectie meningokokken type W op??

Op dit moment worden er 100 – 150 gevallen per jaar gemeld, waarvan de grootste groep ouder is dan 65+.
Uit: RIVM Report 2017-0031 ‘Meningococcal disease in the Netherlands’ – Mirjam Knol
https://www.rivm.nl/dsresource?objectid=a3203df8-f94a-4da1-a6c9-e5e95e5ef280&type=pdf&disposition=inline

Vraag: De grootste groep is 65+; waarom worden dan kinderen ingeënt??

Bron: Rijksoverheid:  Met deze extra vaccinatieronde moet die groei worden ingedamd. Het extra programma komt naast de al geplande meningokokkenvaccinatie van kinderen die geboren zijn na 30 april 2004. Vanaf oktober 2018 krijgen namelijk alle jongeren die 14 jaar worden de vaccinatie aangeboden.

Vraag: hoe kun je nu met vaccinatie van jonge kinderen de groei indammen als de meeste besmettingen zijn bij 65+?

Bron: Rijksoverheid:  De ziekte wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie die van mens op mens overdraagbaar is. Een besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, waardoor de geïnfecteerde persoon in shock kan raken met de dood tot gevolg. Sinds 2002 worden kinderen van 14 maanden oud tegen type C van de ziekte ingeënt. Vanaf mei dit jaar zijn type A,W en Y daaraan toegevoegd.

Bron: Rijksoverheid:  In de afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal infecties met type W. In 2017 werd dit type van de ziekte nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd,  dat is in 2018 gestegen naar gemiddeld tien keer per maand. Het RIVM verwacht dat als er niets extra’s aan wordt gedaan, de stijging doorzet.

Vraag: over welke leeftijd heeft men het hier?? Dat wordt in het midden gelaten.  

Maar waar je de Rijksoverheid niets over hoort zeggen is dat:
Meningokokkenziekte veroorzaakt door type A sinds 2004 niet meer voor komt in Nederland.

Meningokokkenziekte veroorzaakt door type Y niet voorkomt bij baby’s, en slechts gemiddeld 13 ziektegevallen per jaar in de afgelopen 6 jaar betreft in andere leeftijdsgroepen ( 65+)

De grootste veroorzaker van Meningokokkenziekte in de leeftijdsgroep 0-4 type B is, maar
die zit nu net niet in het Men ACWY vaccin dat baby’s per 1 mei 2018 krijgen.
    Report 2017-0031 ‘Meningococcal disease in the Netherlands’ – Mirjam Knol
     https://www.rivm.nl/dsresource?objectid=a3203df8-f94a-4da1-a6c9   
     e5e95e5ef280&type=pdf&disposition=inline

Vraag: Is het niet op zijn minst verwonderlijk dat Men C verwisseld wordt door Men ACWY terwijl twee van de drie types die toegevoegd worden (Men A en Men Y) niet voorkomen bij de doelgroep van het nieuwe vaccin (baby’s en tieners)???

Bron: Rijksoverheid:  “De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. “Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.”

De reden die opgegeven wordt voor de noodzaak van een ‘bredere bescherming’ is de toename van type W.  Maar ook hier geldt dat de belangrijkste informatie ons niet gegeven wordt: namelijk dat de grootste toename in de periode 2015 – 2017 plaatsvond in de leeftijdsgroep 65+.
Flyer te downloaden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/media/3531

Daarbij is belangrijk te noemen dat het ACWYvaccin pas in 2016 is toegelaten op de Europese markt.

Is het niet vreemd dat het vaccin in 2016 voor baby’s goedgekeurd is en dat er kennelijk in 2017 meteen al besloten is om dit vaccin op te nemen in het RVP. Pfizer heeft pas in december 2016 het groene licht voor dit vaccin gekregen in Europa.  https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail

In de voorlichtingsfolder over MenACWY voor ouders staat: “Uit ervaring en onderzoek blijkt dat het vaccin veilig is en een goede bescherming biedt.”

En dat moeten we dus maar aannemen… Enige transparantie over het wetenschappelijk onderzoek dat deze uitspraak onderbouwt ontbreekt. De overheid zegt het, dus vooruit wij geloven het dan maar?
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/media/3531

Is dat niet een beetje vaag?? Welk onderzoek??? Waar kunnen we dat vinden? Ervaring opgedaan in 1 jaar??

Wie heeft er eigenlijk baat bij dit vaccin?

Niet de baby’s in ieder geval. De kans om MenW te krijgen is zeer klein. In een percentage uitgedrukt 0.001% in de leeftijdsgroep 0-5 jaar. En de 65+ers, waar de meeste ziektegevallen van MenW voorkomen hebben ook geen baat bij deze maatregel, want biedt dit vaccin levenslange ‘bescherming’? Waarschijnlijk niet. Tegen de tijd dat de baby’s 65+ zijn zullen ze een nieuwe prik moeten gaan halen.

Meer weten en lezen: https://stichtingvaccinvrij.nl/is-het-meningokokken-acwy-vaccin-voor-babys-een-van-de-meest-onnodige-vaccins-ooit/