Milieu belasting wonen

 

Wakker worden op het waterbed met de wekkerradio boven je hoofd, douchen, je haar föhnen, je tanden poetsen met een electrische tandenborstel of je scheren met een scheerapparaat. Vervolgens ga je het brood roosteren in de broodrooster, warm je de melk op in de magnetron en zet je het koffiezetaapparaat aan. Daarbij kijk je even televisie of luister je naar de actuele nieuwsberichten op de radio.

Een standaard begin van de dag voor vele gezinnen. Dan hebben we het nog niet eens over de hoogspanningskabels, de GSM-zend-masten, satellieten, (computer)schermen, TL-lampen, zonnebanken, mobieltjes, DECT telefoons, Wireless Lan internet, radiografische onderzoeken in ziekenhuizen en de straling die van nature op aarde aanwezig is.

Maar...iedereen heeft hier toch mee te maken? Dat kan toch niet betekenen  dat wij ons allemaal ongemerkt blootstellen aan gezondheidsrisico's? Als dat zo was, zou de overheid ons daar toch voor waarschuwen en er een stokje voor steken. We kunnen dus rustig gaan slapen!

...Of is er toch meer aan de hand? 
Relatie gezondheidsklachten en electro-magnetische straling.
Woont u dicht bij hoogspanningsleidingen, GSM- of UMTS masten?

We hoeven ons geen zorgen te maken over de föhn, de electrische tandenborstel, het scheerapparaat, de stofzuiger of de verschillende keukenapparaten. Hiermee komen we dagelijks maar kort in aanraking. Het gaat om de apparaten waar we lang achtereen aan worden blootgesteld zoals de computer, het notebook, de electrische wekker, de electrische deken en het waterbed. Denk ook aan uw kinderen die worden blootgesteld aan een babyfoon, een eigen televisie of aan de televisie waar u naar zit te kijken. De magnetische velden gaan gewoon door de muren heen. Sinds enige jaren zijn daar de GSM en UMTS telefoons, de DECT telefoons en de wireless Lan internetverbindingen bijgekomen.

Na uren met de computer gewerkt te hebben kan men last krijgen van brandende ogen, prikkelbaarheid, moeheid en concentratieproblemen.

Ook  werken veel mensen onder TL buizen. In de vakliteratuur wordt bij langdurig werken onder deze lampen al melding gemaakt van huidontstekingen, gezwellen, haaruitval of impotentie.

Terug naar Milieutechnologie