Ziek van telefoon

Stelt u  zich eens voor: U zit in het openbaar vervoer naast iemand die aan het bellen is. U zegt: "Neem me niet kwalijk, maar u beinvloedt niet alleen uw eigen, maar ook mijn hersenstromen en ik kan daar ziek van worden. Wilt u ergens anders gaan bellen?"

U meent misschien nu nog dat deze situatie volslagen belachelijk is, maar is dat zo? Het heeft lang geduurd voor de schade van passief roken begrepen werd. Passief telefoneren is echter een vergelijkbaar begrip, nu nog onbekend, maar binnen enkele tientallen jaren zondermeer een realiteit!

De volgende uitspraak is gedaan door een aantal neurologen van de Universiteit van Freiburg: Regelmatig telefoneren met de mobiele telefoon drijft de bloeddruk omhoog en belast de hersenen. In mei 1997 ging de uitkomst van een wetenschappelijke studie als een vuurtje de wereld rond - kanker door de mobiele telefoon.

Volgens Professor Dr. Colin Blackmore van de Universiteit Oxford zijn concentratie- en geheugenproblemen mogelijke gevolgen van het mobiel bellen en geven een verhoogd risico op het krijgen van een ongeluk. En dit risico houdt urenlang aan.

Het nationale instituut voor Arbeid in Zweden interviewde 11.000 mobiele telefoon-gebruikers met als resultaat dat één op de twee ondervraagden klaagde over: bloedsomloopproblemen, moeheid, hoofdpijn, hitte aan de oren, brandende huid en geheugenverlies.

"Meer dan 60 procent van de door mobieltjes afgegeven microgolfstraling worden in het hoofd opgenomen. Deze straling veroorzaakt niet alleen hersentumoren, kanker, maar kan uiteindelijk ook leiden tot  genetische verstoringen." Daarbij toonde een statistische analyse aan dat de tumoren steeds meer in hersengebieden optraden waar de antenne van de mobiele telefoon geplaatst is.

Sinds juli 2000 heeft het Duitse milieuministerie geëist dat kinderen in principe niet met een mobiele telefoon mogen bellen. "Straling van de mobiele telefoon dringen bij volwassenen 9 cm de hersenen binnen en bij kinderen nog dieper", zegt de Zweedse arts Dr. Lehnhart Hardell.

En niet te vergeten......met het kleine basisstation van de DECT telefoon, halen we ons een veldsterkte in huis die gelijkenis heeft met een veld dat men terug kan vinden in de directe omgeving van een grote telefoon centrale - of men nu wel of niet belt.

Terug naar Milieutechnologie