Deodorant

Estimated reading time: 1 min

Het actieve ingrediënt van de meeste deodorants is aluminium of aluminiumsulfaat. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de deodorant goed wordt opgenomen door de huid. Aluminium is echter een giftig metaal. Er is de laatste jaren dan ook uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van aluminimverbindingen in deodorant. Wetenschappers zijn het erover eens dat het gebruik van deodorantproducten met aluminium de kans op het krijgen van Alzheimer vergroot. Bij overleden Alzheimerpatiënten werden bij autoptie hoge concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen.

Het gebruik van spuitbussen met aluminium als ingrediënt is zo mogelijk nog schadelijker voor de gezondheid: door inademing bereikt het nog sneller de hersenen. Maar denk ook aan het aluminium uit drinkblikjes, aluminium pannen en overige cosmeticaproducten; ook dit aluminium komt in ons lichaam terecht. Tenslotte last but not least:: ook vaccinaties bevatten aluminium.

Naast Alzheimer worden aluminiumverbindingen in deo’s de laatste tijd ook steeds meer in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Reden te meer dus om over te stappen op een veilige, natuurlijke deodorant zonder aluminiumverbindingen. Let goed op dat het ingrediënt Ammonium Aluminium (ook wel bekend als Aluin of Ammonium Alum) niet in uw zogenaamde “natuurlijke”  deodorant zit. Dit is namelijk ook een aluminiumverbinding. Van de merken Sante, Lavera, Dr. Hauschka, Weleda, Living Nature en Urtekram zijn deodorants zonder gevaarlijke ingrediënten, zoals aluminium te koop.

Referenties:
Exley, C. “Does antiperspirant use increase the risk of aluminium-related disease, including Alzheimer’s disease?” Mol Med Today, 1998;4(3):107-109.
Flaten, T.P. “Aluminium as a risk factor in Alzheimer’s disease.” Brain Res Bull, 2001;55(2):187-196.
Graves, A.B., et al. “The association between aluminum-containing products and Alzheimer’s disease.” J Clin Epidemiol, 1990;43(1):35-44.
Public Health Reports, Nov-Dec 1993 v108n6p798(2)
The University of California, Berkeley Wellness Letter, April 1993 v9n7p1(2)

Was this article helpful?
Dislike 0